Outplacement

HEEFT JE WERKGEVER OUTPLACEMENT AANGEBODEN?

Soms is het niet meer mogelijk om bij je huidige werkgever te blijven en wordt outplacement aangeboden. Speelt één van deze situaties bij jou?

  • Door de recente crisis is je baan komen te vervallen.
  • Er is sprake van een arbeidsconflict waardoor het dienstverband niet kan worden voortgezet.
  • Jouw bedrijf gaat reorganiseren en er is voor jou geen plek meer.
  • Je bent je functie ontgroeid en er zijn geen ontwikkelmogelijkheden binnen de eigen organisatie.

ZET JE ZELF DE TRANSITIEVERGOEDING IN?

Heeft je werkgever geen outplacement aangeboden dan kun je dit ook heel goed zelf regelen. Bij ontslag heb je namelijk recht op een financiële vergoeding van je werkgever, dat is de transitievergoeding. Dit geldt sinds 1 januari 2020 zowel voor vaste als voor tijdelijke werknemers. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen bij de werkgever ligt. Als je de transitievergoeding gebruikt voor scholing of outplacement, zodat de overstap naar ander werk gemakkelijker wordt, dan hoef je over het bedrag geen belasting te betalen.

Wil je meer weten over de transitievergoeding?

OP ZOEK NAAR EEN ANDERE BAAN

Je moet dus, noodgedwongen, op zoek naar een andere baan. Tot voor kort waren er voor veel functies maar weinig kandidaten en lukte het vaak snel om nieuw werk te vinden. Maar in de huidige tijd is dat anders geworden. Als carrièrecoach begeleid ik het traject heel zorgvuldig met het uiteindelijke doel om een nieuwe passende werkkring te vinden. Dat kan in loondienst zijn bij een nieuwe werkgever. Maar voor sommigen is dit een goed moment om eens te kijken of werken als zelfstandige misschien een mooie volgende stap zou zijn.

Stappen binnen outplacement

In het outplacementtraject zijn een aantal stappen te onderscheiden:

  • Een intakegesprek vormt het startpunt. Het kan zijn dat het contact via je werkgever is gelegd maar vaak komen kandidaten ook op eigen initiatief. We gaan in op je situatie bij je werkgever, de reden voor outplacement en de mogelijke inhoud van de begeleiding. Nadat de verwachtingen duidelijk zijn, kan een begin worden gemaakt met het traject.
  • Bij aanvang staan we eerst stil bij de emoties en zorgen, die het verlies van je baan met zich kan meebrengen.
  • Vervolgens kijken we naar wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dit doen we middels opdrachten, oefeningen en testen, welke tijdens de sessies besproken zullen worden. Hiermee ontstaat een beeld van je drijfveren, kwaliteiten,  interesses en eigenschappen.
  • Ook komen langzamerhand passende functies en taakgebieden naar boven. Een goed hulpmiddel daarbij is Trjct, de meest complete online beroependatabase. Inclusief opleidingen, vacatures, arbeidsmarktperspectief etc. Je gewenste  werkomgeving wordt steeds meer helder.
  • Nadat je werkomgeving in kaart is gebracht, volgt de arbeidsmarktbewerking. Het uitgangspunt is een uitgebreid programma, gericht op persoonlijke jobmarketing. Daarmee begeleid ik je actief bij het zoeken naar een passende baan, die aansluit op je competenties en interesses.
  • We gaan aan de slag met het cv, de motivatiebrief, vacature analyse, netwerken, Linkedin, jobhunting, open sollicitaties, persoonlijke pitch, presentatie en communicatie. Ook geef ik tips over de videosollicitatie, die door bedrijven toch steeds meer gevraagd wordt. Tot slot trainen we gespreksvaardigheden en gaan we in op de STAR-methode, om de sollicitatie zo goed mogelijk te laten verlopen.
  • Gedurende het traject kijken we natuurlijk steeds waar je staat en of tussentijdse bijsturing nodig is.

Looptijd en locatie

De duur van het traject verschilt per persoon en is afhankelijk van hetgeen met de werkgever is overeengekomen. Gesprekken kunnen zowel op locatie als online (via Skype of Zoom) plaatsvinden.

Maak direct een vrijblijvende afspraak